Monday, 8 September 2008

Kelebihan Budu

The Budu..>
Misteri yang baru terungkap. Khazanah yang belum

> dikenali ramai tapi sudah lama diamalkan di Pantai
> Timur. Budu atau sos bilis
> yang berasal dari negeri Trg dan Klate ini mendapat
> perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat
> Jepun, Amerika , Australia , New Zealand dan Jerman.

> Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses penuaan dan mencegah koroner jantung, diabetes, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
> Kajian mendalam juga mendapati budu turut > mengandungi > zat antibakteria penyebab diare, penurunan kolestrol
> darah,
> pencegah penyakit jantung dan hipertensi . Budu
> memiliki zat gizi
> yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan
> oleh tubuh
> berbanding jenis protein yang lain.
> Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang
> diperam
> terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
> menderita
> penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh.
> mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi
> golongan yang
> menderita penyakit diare kronis ini serta
> menyembuhkannya dalam
> waktu singkat.
>
> Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa
> yang
> memakannya,kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan
> akan
> memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta
> menguatkan neuron2 yang
> lemah.Pemakanan budu turut bertindak membantutkan
> pertumbuhan
> bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama
> gejala
> flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan
> orang dewasa.
>
> 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu
> iaitu,vitamin
> larut air(vitamin B Kompleks) dan vitamin larut
> lemak (vitamin
> A,D, E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang
> paling banyak
> menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 > thiamin),
> vitamin B2(riboflavin), asid pantotenat, asid
> niasin, vitamin B6
> dan vitamin 12 (sianokobalamin).
> Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama
> vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella
> pneum! oniae dan
> Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin B12 ini
> tidak dimiliki
> dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
> daging-daging lain.
> Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di
> mana kekurangan
> vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia
> perisiosa > (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
>
> Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara
> 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap
> satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh
> lebih cukup untuk > keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya
> vitamin > B12 para pengamal diet jaga badan) tidak perlu lagi
> merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam
> badan. Selain
> pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut
> mengandungi mineral makro
> dan mikrodalam jumlah yang cukup.
> Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium
> adalah
> sebanyak 9,39, 2,87 dan 8.05mg bagi setiap 100 gram
> budu. Budu
> juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk
> isoflavon. Seperti halnya
> vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga
> merupakan
>
>antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk
>menghentikan reaksi
> pembentukan radikal bebas.
> Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang
> mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak
> berpasangan, sehingga menjadi
> sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor,
> kanser, penuaan
> dan kematian sel.
> Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian
> yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di
> dalam tubuh. Adanya
>
>antioksidan didalam budu akan mencegah pembentukan
> radikal bebas
>
>tersebut.
> Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3
> jenis isoflavon! (unsur antioksidan) iaitu
> daidzein,glisitein dan genistien.
> Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat
> juga
> antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi soflavon)
> yang mempunyai sifat > antioksidan paling kuat
> dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di University North
Carolina , Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan kanser payudara . Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak.Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein,serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan. Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali sebagai sumber serat(dietary fiber) yang baik.

Kandungan serat didalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Reserach. Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada tempe (Farmasi Anis: tempe atau budu?) lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu umpama seteguk air multivitamin yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan. so minumlah budu mcm minum air mineral ( kalau boleh ) ........he he he hr Wallahu a'lam...

BACALAH YASSIN

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allahmeringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hatidan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surahYassin,nescayaAllah menuliskan pahalanya seperti pahala membacaal-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang sukamembaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikatberbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkanAllah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang sukamembaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minumanuntuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan kedalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanyadiambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat duarakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin danrakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya padahari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dandiberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yangmeragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Jenis Anak Syaitan

ZALITUUN
************
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. WATHIIN
************
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'AWAN
************
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. HAFFAF
************
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. MURRAH
************
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

6. MASUUD
***********
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. DAASIM (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. WALAHAAN
*************
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. LAKHUUS
***********
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

WASIAT IMAM SHAFIE KEPADA KITA SEMUA. .

Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dengan selamat hendaklah dia mengamalkan 10 perkara berikut :

Pertama :Hak Kepada Diri iaitu mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

Kedua :Hak Kepada Malaikat Maut iaitu mengaqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan daripada orang yang dizalimi, membuat persediaan bagi mati dan merasa cinta kepada Allah

Ketiga :Hak Kepada Kubur iaitu membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

Keempat :Hak Kepada Munkar Nakir iaitu tidak berdusta, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

Kelima :Hak Kepada Mizan iaitu menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesulitan

Keenam :Hak Kepada Sirat iaitu membuang tabiat suka mengumpat, wara', suka membantu orang beriman da suka berjemaah.

Ketujuh :Hak Kepada Malik iaitu banyak menangis kerana takut kepada azab Allah, berbuat baik kepada kedua ibubapa, bersedeqah ketika terang dan sembunyi dan memperelokkan akhlak.

Kelapan :Hak Kepada Ridhwan iaitu merasa redha kepada qadha Allah, bersabar menerima bala, bersyukur kepada nikmat Allah dan bertaubat daripada maksiat.

Kesembilan :Hak Kepada Rasulullah SAW iaitu berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung dengan Sunnah, menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan daripada Allah SWT.

Kesepuluh :Hak Kepada Allah SWT iaitu mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia daripada kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.